Autisme Centraal

Autisme Centraal is het tijdschrift van de Vlaamse Dienst Autisme, de belangrijkste Vlaamse organisatie voor autismehulpverlening en hulpverlenerstraining. Autisme Centraal is ook de naam waaronder de dienst sinds enige jaren opereert.

Het tijdschrift bestaat is zowel gericht op hulpverleners als op ouders en ervaringsdeskundigen. Elk nummer bestaat uit twee katernen. Het hoofdkatern telt een groot aantal vaste rubrieken (zie onder). Daarnaast staan er soms enkele losse artikelen en opiniebijdragen in, soms in een korte reeks, zoals ‘Van aanvaarding tot aanvaring’ waarin een moeder vertelde over de vragen van haar kinderen over hun anders-zijn, en het driedelige ‘Kritisch kijken naar behandelingsmethodes’ van Peter Vermeulen.

Website van het tijdschrift Autisme Centraal

Inhoudsbeschrijvingen van Autisme Centraal op dit weblog (AutInfo)

Sterk! in autisme

Naast het hoofdkatern van ca. 24 pagina’s heeft elk nummer van Autisme Centraal de bijlage Sterk! in autisme. Hierin staan meer vakinhoudelijke artikelen over autismediagnostiek en hulpverlening. Soms ook opiniestukken. Naast soms wat theoretisch getinte stukken zijn er in elk nummer ook bijdragen met praktische tips. Zo was er de rubriek ‘GonGedachten’ waarin GON-begeleiders (ambulant begeleiders voor Geïntegreerd Onderwijs in Vlaanderen) vraagstukken uit hun werk bespreken. In de ‘Ideeënbus’ doet Sylvie Carette suggesties voor zeer praktische zaken als boodschappen doen, waar hangen we al die visualisaties die we maken eigenlijk, en over hulpmiddelen als de ‘boos-doos’ en speelwanden.

Rubrieken in het hoofdkatern

In het redactioneel van het tijdschrift geeft een medewerker van Autisme Centraal een eigen visie op een recente gebeurtenis, soms met verwijzingen naar de inhoud van het nummer.

Vaste en eerste rubriek in 2012 en 2013 was een feuilleton van Ilse Van Beversluys, getiteld ‘Van maandag tot vrijdag’, over de studente Mira die ‘op kot’ gaat. Mira (het is niet helemaal duidelijk of het fictie is of om geanonimiseerde ervaringsverhalen gaat) heeft autisme en vertelt over hoe ze omgaat met haar vreemde autismeloze medestudenten, die zich vaak nogal onverwacht gedragen.
In 2014 werd dit feuilleton opgevolgd door ‘Mijn leven na het ja-woord’, eveneens opgetekend door Ilse Van Beversluys, waarin de 36-jarige David (mét opleiding, zónder baan, mét autisme en mét vrouw) vertelt over zijn leven.

De rubriek ‘Uit het leven van…’: interviews met mensen met autisme, of met hun ouders, of met de hele familie. In sommige nummers staan twee verschillende interviews (dus 2 afleveringen van deze rubriek). In 2012 en 2013 was er een serie interviews met de focus op de begrippen ‘wonen’ en ‘thuis’. Ook de hobby’s of ‘passies’ van mensen met autisme kwamen veel aan bod.

Het ‘Fotodagboek’ geeft een beeld van het dagelijks leven van iemand met autisme, vaak iemand die in een instelling woont en communicatief beperkt is.

Dat is nu typisch…: het unieke verhaal, met foto, achter kleine dingen (die overal mee naar toe gaan, of plekken waar iemand steeds heen wil)

In ‘Chris schrijft’ vertelt Chris Lauwers (moeder van een jongeman met autisme, die nogal afkerig is van deze diagnose) over haar gevoelens en ideeën, met zowel haar ervaringen met haar zoon als actueel nieuws als aanleiding.

In ‘Wit of zwart, juist of fout?’ reageren mensen met autisme op stellingen over autisme (meestal 2 of 3 stellingen per aflevering, met elk circa drie reacties). Deze rubriek werd in 2014 vervangen door ‘Logisch onlogisch’, waarin mensen met autisme vertellen wat ze ‘moeilijk, verwarrend of misschien zelfs ronduit absurd’ vinden in allerlei alledaagse, voor anderen vanzelfsprekende situaties.

In 2013 was er ook een zesdelig stripverhaal van Demian Esser over de domme detective Christopher Walkins. In 2014 beheerst ‘SuperAutiman’ de strippagina. Hij ‘zuigt problemen weg en maakt autismevriendelijk’. De ‘luchtige’ cartoons zetten een onprettige en autismevriendelijke situatie naast elkaar.

Een prominente rubriek is ‘Op de boekenplank’: per nummer drie of vier pagina’s met recensies van boeken.

In 2012 interviewden mensen met autisme bekende Vlamingen, die tijdens dit interview de ‘intentieverklaring autismevriendelijkheid’ ondertekenden.

In de rubriek ‘Wie zoekt, die linkt’ bespreekt Peter Vermeulen interessante websites op autismegebied. In 2014 werd deze rubriek opgevolgd door ’In de appotheek’, over nuttige programmaatjes (apps) voor smartfoon of tablet.

Een gedachte over “Autisme Centraal

Reacties zijn gesloten.